Woodland Edge.

perforating boundaries
Client profile.

A young family desired the perfect garden to grow alongside their rural lives in Surrey's countryside.

We designed a meaningful space for our clients to journey through their garden and reconnect with the native woodland encompassing their home.

We felt it was important to perforate the boundary, to open up the scenic views and incorporate the borrowed landscape.

01 PROJECT _ WOODLAND EDGE _ MATERIAL PA

scenic views and a borrowed landscape

Materials & Planting.

The property had a mixture of external finishes including timber weatherboarding, ground floor brick, and an impressive double-height feature window. 

Buff sawn sandstone, red-brick pathways, and timber structures complement the property with their warm undertones and contrasting hues.

Feature trees add structural height in our design, and scented plants instil calmness.

Star Jasmine, Catmint, and Lavenders offer soothing scents and soften the timber structures with their frothy textures.

A fragrant Magnolia gives evergreen screening from neighbouring properties and provides early interest in the year with its large, cupped flowers. 

A Chinese Dogwood tree offers all year interest with its layered shape, summer flowering, and autumnal colour. 

03 PROJECT _ WOODLAND EDGE.jpg

a dissolving pathway

A dissolving brick pathway undulates across the garden, enticing you to venture through the feature moon gate and beyond. 

The solid fencing was removed and reinstated with permeable, rustic, low-level fencing adjoining the woodland.

 

The moon gate created a new access point and passageway connecting the bottom of the garden with the woodland’s edge.

 

We blended the boundaries by introducing native woodland species into the lower planting scheme to diffuse the woodland’s flora with the formal cottage planting.

04 PROJECT _ WOODLAND EDGE _ PERFORATING
dual aspect focal point

A 360 degree chiminea, positioned on a feature platform, is a dual aspect focal point. It provides evening atmospheric warmth for both the lounge seating area and dining terrace.

 

For the ultimate al fresco experience, we designed a bespoke outdoor cooking station adjacent to the property, mirroring the internal kitchen.

 

We connected the built-in grill to the property’s gas mains and utilised the house kitchen window as a flexible ‘serving hatch’ during BBQ season. 

07 PROJECT _ WOODLAND EDGE_CHIMINEA.jpg.

Working with the landscape's terrain, we relocated the shed to the garden's lowest natural dip - invisible to the naked eye from inside the property.

Considering all aspects of the day, we positioned a seated terrace at the bottom of the garden to maximise on the glorious evening sunshine. 

BACK TO TOP 2.png